Login with Facebook

A greek blogger in ... London


Το greekblogsbywomen παρουσιάζει μια Ελληνίδα blogger στην Αγγλία. H Άννα, ιδιοκτήτρια του blog "Στην αποθήκη" μας δίνει συνέντευξη, μοιράζεται εικόνες της καθημερινότητας της και μας μιλάει για την ζωή της στην Αγγλία, πως βίωσε την αλλαγή και συμβουλές σε όσους θέλουν να μείνουν εκεί. Σε ευχαριστούμε πολύ

About you
1.    Where are you originally from?
Είμαι απ’ τη Θεσσαλονίκη!
2.    In which country and city are you living now?
Αγγλία, Λονδίνο.
3.    How long have you lived there and how long are you planning to stay?
Σταθερά, ζω στο Λονδίνο τα τελευταία δύο χρόνια, όμως για ένα μεγάλο διάστημα πριν εγκατασταθώ, πηγαινοερχόμουν Θεσσαλονίκη-Λονδίνο.
4.    Why did you move and what do you do?
Μετακόμισα λόγω σχέσης. Και λόγω του ότι ούτε εγώ ούτε η σχέση μου (που προφανώς, ο έρμος Ιρλανδός, δεν μιλάει καν Ελληνικά) δεν θα μπορούσαμε να βρούμε δουλειά στην Ελλάδα. Θέλουμε να γυρίσουμε μια μέρα, όμως, και ονειρευόμαστε να ζήσουμε σε μια μικρή γειτονιά της Θεσσαλονίκης.
Εκτός από την ενασχόληση με το blog μου, ασχολούμαι με την οικογενειακή επιχείρηση του Ιρλανδού που λέγαμε. Παράλληλα, στέλνω σχετικά με το αντικείμενό μου βιογραφικά, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα…
5.    Did you bring family with you?
Όχι.
About living abroad
6.    How did you find the transition to living in a foreign country?
Όπως ανέφερα προηγουμένως, για περίπου 6 χρόνια πηγαινοερχόμουν ανάμεσα σε Αγγλία και Ελλάδα, οπότε ήξερα περίπου τι να περιμένω. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες (π.χ. δεν περίμενα ποτέ ότι θα συναντούσα χειρότερο γραφειοκρατικό σύστημα από το ελληνικό. Κι όμως…).
7.    Was it easy making friends and meeting people; do you mainly socialise with other expats?
Είμαι κλειστός και δύσκολος άνθρωπος και δεν ανοίγομαι εύκολα. Βγαίνω συνήθως με τους φίλους του Ιρλανδού, αλλά τώρα που το σκέφτομαι δεν έχω φίλους! Πάλι καλά που υπάρχει και το skype.
8.    What are the best things to do in the area; anything to recommend to future expats?
Εκατομμύρια συμβουλές, από πού να αρχίσω… Το κακό με το Λονδίνο είναι ότι επειδή λίγο-πολύ όλοι το έχουν επισκεφτεί, έχουν μια λανθασμένη εντύπωση για τη ζωή εδώ. Λονδίνο όμως δεν είναι μόνο το Piccadilly, το Covent Garden και το Soho. Η ζωή εδώ είναι πολύ σκληρή και για την πλειοψηφία των ανθρώπων το επίπεδο ζωής είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ότι στην Ελλάδα.
9.    What do you enjoy most about living here?
Οι βόλτες στο κέντρο του Λονδίνου και τα πάρκα είναι πολύ όμορφες. Όταν βγαίνεις στο κέντρο της πόλης αισθάνεσαι λες και είσαι στο κέντρο όλου του κόσμου. Η συνάντηση με ανθρώπους από όλη τη γη σου μαθαίνει πολλά.
10.  How does the cost of living compare to home?
Καμία σχέση. Η ζωή στο Λονδίνο είναι τόσο ακριβή που τελευταία υπάρχει ένα κύμα φυγής Άγγλων που μετακομίζουν κάπου φθηνότερα. Να σας πω για παράδειγμα ότι συνήθως οι άνθρωποι της εργατικής τάξης δεν γνωρίζουν το κέντρο του Λονδίνου, λόγω του κόστους της μεταφοράς και γενικότερα της κάθε υπηρεσίας στο κέντρο.
11.  What negatives, if any, are there to living here?
Και πάλι, είναι τόσο πολλά που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ διαφορετικοί, αυτό έχει βέβαια και θετικά και αρνητικά. Στο Λονδίνο, η ζωή είναι ωραία μόνο αν έχεις λεφτά. Ενώ π.χ. στη Θεσσαλονίκη θα βγεις μια βόλτα στην παραλία με τα πόδια, θα πιείς έναν καφέ με φίλους, λίγο τσίπουρο με μεζέ χωρίς να πληρώσεις πολλά, στο Λονδίνο μπορεί να ξοδέψω και 15ευρώ μέσα σε μια μέρα, μόνο για να πάρω το τρένο και να κατέβω στο κέντρο. Οι γειτονιές εδώ είναι πιο επικίνδυνες, και σπάνια γυρίζω σπίτι μόνη μου το βράδυ. Το φαί είναι άλλο ένα πρόβλημα, καθώς και οι απίστευτα γρήγοροι ρυθμοί του Λονδίνου, που σου δημιουργούν μια ανεξήγητη ένταση.
12.  What has been the hardest aspect to your expat experience so far?
Σίγουρα η μεγαλύτερη δυσκολία είναι το πόσο μου λείπει η ζωή στην Ελλάδα. Επίσης, η γραφειοκρατία που προανέφερα και η έλλειψη φίλων. 
13.  What do you miss most from Greece?
Μου λείπει η απλότητα της ζωής στην Ελλάδα. Ο ήλιος, η τυχαία συνάντηση με φίλους στο δρόμο, η λαϊκή του Σαββάτου, οι αργοί ρυθμοί. Επίσης η οικογένειά μου, οι μπουγάτσες και γενικά το φαί. Το μάζεμα με γνωστούς και φίλους στα σπίτια, η θέρμη των ανθρώπων και η χαλαρή προσέγγιση των πραγμάτων. Το Λονδίνο έχει πολύ δράμα για τα γούστα μου.
About work
14.  Did you have a problem getting a work visa/permit?
Όχι, ως πολίτης της ΕΕ.
15.  What’s the economic climate like in the city, is there plenty of work?
Η ειρωνεία είναι ότι το να βρεις δουλειά τώρα στο Λονδίνο μου φαίνεται εξίσου δύσκολο με το να βρεις δουλειά στην Ελλάδα. Επιχειρήσεις κλείνουν, το δημόσιο απολύει, περικοπές παντού. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός εδώ είναι πολύ μεγαλύτερος.
16.  How does the work culture differ from home?
Εδώ υπάρχει περισσότερος επαγγελματισμός, αλλά λιγότερη ελαστικότητα. Επίσης εδώ, ψάχνοντας, ρωτώντας, δηλώνοντας τι δουλειά θέλεις να κάνεις, λαμβάνεις βοήθεια από άγνωστους ανθρώπους που δεν έχουν κανένα συμφέρον να σε βοηθήσουν.
About your blog
17.  Tell us a bit about your blog
Τα blog μου (έχω ένα στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά) γεννήθηκαν πριν από μερικά χρόνια και ασχολούνται με το ζήτημα της ομορφιάς. Βασική αρχή μου είναι η ειλικρίνεια και απλότητα. Προσεγγίζω τα θέματα και τα καλλυντικά προϊόντα περιγράφοντάς τα, όπως θα μιλούσα σε μια φίλη μου. Προσφάτως, ενσωμάτωσα ένα ¨Μαγαζάκι¨ στο blog μου Στην Αποθήκη όπου πωλούνται προϊόντα που είναι δυσεύρετα στην Ελλάδα. Όλα όσα βρίσκονται στο μαγαζάκι είναι διαλεγμένα ένα-ένα από εμένα: προϊόντα που χρησιμοποιώ φανατικά, ή ακόμα που θα ήθελα να χρησιμοποιήσω. Επίσης, προσφέρεται και υπηρεσία personal shopping όπου κάποιος μπορεί μέσω του blog να παραγγείλει το οτιδήποτε θέλει από Αγγλία.
18.  Why are you blogging?
Πάντα μου άρεσε να γράφω και πάντα να ασχολούμαι με ζητήματα δερματολογίας και ομορφιάς. Έχω αρκετή εμπειρία και γνώση πάνω στο θέμα και ήθελα να δημιουργήσω ένα blog που δεν θα προωθεί προϊόντα για διαφημιστικούς λόγους, αλλά γιατί αξίζουν.
And finally…
19.  If you could pick one piece of advice to anyone moving there, what would it be?
Υπομονή.
20.  What are your top 5 expat tips for anyone following in your footsteps?
1. Κάνε ένα πλάνο στο μυαλό σου σχετικά με το τι θες. Εγώ και ο Ιρλανδός σχεδιάζουμε να δουλέψουμε σαν σκυλιά τα επόμενα 5 χρόνια και μετά να γυρίσουμε στην Ελλάδα. Βέβαια, πολλές φορές τα σχέδια ανατρέπονται, αλλά νομίζω βοηθάει να έχεις στο μυαλό σου μια ευρύτερη εικόνα των πραγμάτων. 
2. Μην φοβηθείς να γνωρίσεις ανθρώπους. Μπορεί στο εξωτερικό οι άνθρωποι να μην είναι τόσο θερμοί, όσο έχεις συνηθίσει, άλλα η εμπειρία μου έχει αποδείξει ότι είναι τουλάχιστον ευγενικοί και συχνά θέλουν να βοηθήσουν.
3. Βρες πράγματα που σ’ αρέσουν. Το να ξεριζωθείς και να πας να ζήσεις σε έναν άγνωστο τόπο όπου δεν ξέρεις κανέναν, είναι πολύ δύσκολο και συχνά η ζωή εδώ μου προκαλεί θλίψη. Ανακάλυψα μια μικρή ιταλική καφετέρια, κάποια εστιατόρια με καλό φαγητό, μερικά κοντινά μαγαζιά, διαδρομές για βόλτες, μια ζεστή εκκλησία… Βέβαια, εξακολουθούν να μου λείπουν οι μπουγάτσες και οι ανοιξιάτικες επισκέψεις στην Χαλκιδική, αλλά ακόμη και αυτά τα μικρά πράγματα, σου δίνουν κουράγιο.
4. Η τεχνολογία είναι στο πλευρό σου, σύγχρονε Έλληνα μετανάστη! Το skype σε βοηθά να επικοινωνείς με συγγενείς και φίλους χωρίς να χρεώνεσαι και το twitter, σου δίνει μια γενικότερη αίσθηση των πραγμάτων στην Ελλάδα.
5. Ρεαλισμός. Συχνά οι Έλληνες είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Ή ξενολατρία ή ξενοφοβία. Σε κάθε τόπο υπάρχουν και θετικά και θετικά, αλλά θέλει δουλειά για να ανακαλύψεις τις ομορφιές και τις αδυναμίες του

Εάν και εσείς θέλετε να μας δώσετε συνέντευξη επικοινωνήστε μαζί μας

1 σχόλια:

Μπραβο σου.φοβερη η ιδέα για το μαγαζάκι

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...