Login with Facebook

Οκτώ «άγγελοι» για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.Οκτώ επιτυχημένες γυναίκες έρχονται να ταράξουν τα νερά της γυναικείας επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «I For U», η οποία θα επιδιώξει να ενισχύσει και να προωθήσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, κόντρα στα προβλήματα και στις δυσκολίες, δίνοντας έναν αέρα αισιοδοξίας μέσα στην οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, το «I For U» αποτελεί μία πρωτοβουλία, η οποία απέκτησε νομική υπόσταση τον Μάρτιο του 2012, ενώ η ιδέα γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 2011, όταν επτά γυναίκες επιχειρηματίες και μία γυναίκα που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιομηχανίας συναντήθηκαν σ’ ένα συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Invest for the Future», και αποφάσισαν να ενώσουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους προς όφελος της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Πρόκειται για τις κ.κ. Δέσποινα Αμαραντίδου/ Artion, Λιάνα Γούτα/ ΕΛΠΕ, Έφη Καρακίτσου/ Magnet, Ιωάννα Κούκλη/ Pharmassist, Ξένια Κούρτογλου/ Focus, Μαρίνα Λεωνιδοπούλου/ Out of the box, Δανάη Μπεζαντάκου/ Navigator και Αλέκα Πίττα – Χαζάπη/Αττική‐Πίττας.

Βασικός στόχος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης είναι η δημιουργία ενός δικτύου μεντόρων, όπου γυναίκες επιχειρηματίες, οι οποίες έχουν την εμπειρία του επιχειρείν και είναι επιτυχημένες στο χώρο, θα μεταφέρουν την εμπειρία τους είτε σε νέες γυναίκες που σκέφτονται και θέλουν να τολμήσουν το επιχειρείν είτε σε γυναίκες οι οποίες έχουν ξεκινήσει τη δική τους εταιρεία και επιθυμούν μία υποστήριξη, προκειμένου η επιχείρησή τους να μεγαλώσει και να ανοίξει τα φτερά της.

«Στην ουσία απευθυνόμαστε σε δύο δεξαμενές γυναικών με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αφενός στις πετυχημένες και έμπειρες επιχειρηματίες και αφετέρου στις γυναίκες που έχουν ένα ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα», σημειώνει στη Voria.gr η Λιάνα Γούτα, η οποία είναι πρόεδρος του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΓΜΕ) της ΕΕΔΕ του τμήματος Μακεδονίας.

«Θέλουμε να φέρουμε κοντά τη μία ομάδα με την άλλη για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να λειτουργήσει αυτή η έννοια της καθοδήγησης και της δικτύωσης των νέων γυναικών προς όφελος του επιχειρείν», προσθέτει η ίδια, συμπληρώνοντας ότι η ανταπόκριση είναι ήδη εντυπωσιακή καθώς ενδιαφέρον για συμμετοχή εξέφρασαν τόσο επιτυχημένες γυναίκες όσο και νέες επιχειρηματίες που επιθυμούν να τολμήσουν.

Η πρώτη δράση της πρωτοβουλίας «I For U» είναι ένα συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου στην Αθήνα και στόχο έχει να τεθούν τα βασικά ζητήματα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, να εντοπιστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς και να συζητηθούν οι ιδέες και οι πιθανές δράσεις της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, προκειμένου να προωθηθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα.

«Μετά από αυτό το συνέδριο, στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με πιο συγκεκριμένες και εξειδικευμένες δράσεις, φέρνοντας σε επαφή γυναίκες από τις δύο κατηγορίες και αυτό να το προσδιορίσουμε με ακρίβεια, πώς θα γίνεται, πώς θα παρακολουθείται, ώστε να μετρήσουμε τα αποτελέσματα από όλη αυτή την προσπάθεια», εξηγεί η κ. Γούτα.

Έτσι, βασιζόμενη στο mentoring, η ομάδα του «I For U» φιλοδοξεί να αφυπνίσει τη γυναίκα και να την οδηγήσει στο δρόμο της επιχειρηματικότητας, ανατρέποντας τα χαμηλά ποσοστά που φανερώνουν μειωμένη παρουσία της γυναίκας σε θέσεις ευθύνης και προωθώντας τα δυνατά σημεία της ώστε να διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο του επιχειρείν.

«Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά παρουσίας της γυναίκας σε θέσεις λήψης αποφάσεων είναι πολύ χαμηλά. Τα ποσοστά αυτά αποτυπώνουν μία κατάσταση για την οποία πρέπει κανείς να ψάξει τα αίτια, γιατί δεν δικαιολογείται σε μία χώρα με τέτοιο μορφωμένο και ικανό γυναικείο δυναμικό, να διαπιστώνει κανείς ότι όσο προχωράει στην κορυφή, χάνεται η γυναικεία παρουσία», υπογραμμίζει η κ. Γούτα.

Σύμφωνα με την ίδια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα επιχειρηματίας μπορούν να έχουν χαρακτήρα έλλειψης πρακτικών πληροφοριών, καθώς διαπιστώνεται ότι η γυναίκα δεν έχει καλή δικτύωση και πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αλλά σχετίζονται και με θέματα κουλτούρας και νοοτροπίας τόσο της ίδιας, η οποία πιθανόν να μην τολμά, φοβούμενη μία αποτυχία, όσο και του συνόλου της κοινωνίας. Προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, η πρωτοβουλία «I For U» θα προσπαθήσει να συμβουλέψει και να καθοδηγήσει τις γυναίκες προς τα κατάλληλα εργαλεία και τις κατάλληλες μεθόδους ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν μία γυναίκα επιχειρηματία, η κ. Γούτα υποστηρίζει ότι μία γυναίκα βαδίζει με πιο σταθερά βήματα, δεν παίρνει μεγάλα ρίσκα και οι αποφάσεις της είναι πιο ζυγισμένες, με αποτέλεσμα η παρουσία της σε διοικητικά συμβούλια ή στην κορυφή μιας επιχείρησης να δίνει μεγαλύτερη αντοχή και ασφάλεια σε μία εταιρεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, οι γυναίκες λειτουργούν πολύ ανθρωποκεντρικά, δίνοντας μεγάλη σημασία στο ανθρώπινο δυναμικό τους, γεγονός που δημιουργεί ένα πολύ καλό κλίμα σε μία επιχείρηση, ενώ η πολυπραγμοσύνη που τις διακρίνει τους παρέχει την εμπειρία να μπορούν να διαχειριστούν πολλά πράγματα σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η οικονομική κρίση συμβάλει αρνητικά στη θέληση της γυναίκας να τολμήσει επιχειρηματικά, με την κ. Γούτα να επισημαίνει ότι, ειδικά σε περιόδους κρίσης που η γυναίκα βάλλεται περισσότερο, αξίζει να τολμήσει και να ρισκάρει, αξιοποιώντας τις ικανότητές της και αρπάζοντας την ευκαιρία να αναδειχθεί και να πετύχει στον χώρο του επιχειρείν.

«Οι περίοδοι κρίσης είναι πολλές φορές και περίοδοι ευκαιρίας για να αναδειχθούν άνθρωποι με ικανότητες και άνθρωποι με πρωτοβουλίες. Μία γυναίκα με τα κατάλληλα εφόδια και τον κατάλληλο προγραμματισμό, με όραμα, με προοπτική και με αισιοδοξία, μπορεί να τα καταφέρει», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο του «I For U» θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, στο Hub (Πειραιώς 133 και Αλκμήνης 12) στην Αθήνα.

Περισσότερες πληροφορίες για την μη κερδοσκοπική οργάνωση και τις δράσεις της, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας, στο facebook και στο twitter.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...